niedziela, 26 czerwca 2011

zupka a'la kuksu

Dzisiaj przygotowałam pyszną zupkę a'la kuksu. Dość ostra i rozgrzewająca, o orientalnym smaku. Przypadnie do gustu osobom lubiącym chińską kuchnię. :)

Składniki:
- chiński makaron ryżowy (np. TaoTao)
- 2l wody,
- tacka włoszczyzny,
- pęczek rzodkiewki,
- 0,5 szklanki sosu sojowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pieprz, sól i inne przyprawy.

Sposób wykonania:
Kroimy włoszczynę (np. marchekw w kółeczka, seler w słupki), jak kto lubi. Podsmażamy cebulę na oliwie, a resztę włoszczyzny gotujemy w 2l wody. Do cebuli dodajemy rzodkiew pokrojoną w kółeczka i dalej podsmażamy, aż zmiękną. Następnie dodajemy je do gotującej się włoszczyzny i mieszamy. Teraz można nieco posolić zupę. Dolewamy sos sojowy i mieszamy. Wsypujemy dużą ilość pieprzu i doprawiamy do smaku innymi przyprawami. Zupa powinna być ostra. Gdy zupa jest gotowa, wyłączamy kuchenkę i do zupy dodajemy makaron ryżowy. Jeszcze raz dobrze mieszamy i odstawiamy zupę na 5 minut, żeby makaron zmięknął. Zupa jest gotowa. :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz