Składnki na ciasto:
- mąka pszenna razowa
- woda
- sól
Składniki na farsz:
- mrożony szpinak
- czosnek
- sos sojowy
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Rozpoczynamy od wyrobienia ciasta... W zależności od tego, ile chcemy zrobić pierogów, tyle bierzemy mąki. Do mąki dodajemy wody tak, aby utworzyła się zwarta masa. W między czasie doprawiamy ciasto szczyptą soli. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Po wyrobieniu zwartego ciasta odstawiamy je na bok, przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło i przystępujemy do wykonania farszu. Mrożony szpinak wkładamy do rondelka i czekamy aż się rozmrozi. W między czasie kroimy w drobniutką kosteczkę czosnek. Możemy go też przecisnąć przez praskę. Następnie dodajemy go do szpinaku (tak na oko, aby był aromat). Mieszamy i doprawiamy do smaku...troszkę sosu sojowego, szczypta soli i pieprzu, no i można też około 1 łyżkę oliwy z oliwek dodać. To wszystko mieszamy i czekamy, aż zacznie "bulgotać". Potem czekamy aż farsz przestygnie i zabieramy się za wałkowanie cista. Odcinamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy je tak mniej więcej na grubość 2 mm. Następnie wycinamy kółeczka (do tego przyda nam się szklanka). Do kółeczek nakładamy łyżeczką farszu i lepimy pierożki. Kiedy już zrobimy wszystkie pierogi, to należy ugotować wodę w garnku (osolić ją) i wrzucać do niej po kilka pierogów. Kiedy wypłyną na wierzch, należy odczekać jeszcze z 3 minuty i wyłowić je. Później wrzucamy do miseczki i delikatnie (dosłownie kilka kropel) polewamy oliwą z oliwek lub olejem. Tak postępujemy ze wszystkimi pierogami. Można podawać od razu, ale najlepsze są odsmażane (z brązową skorupką)... :) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz