środa, 30 marca 2011

pizza na cieście razowym

Zrobiłam ostatnio taką pizzę w troszkę zdrowszej wersji...pizzę na cieście razowym.


Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej razowej
- drożdże w proszku
- letnia woda
- sól

Sposób wykonania:
Ciasto wyrabiam w misce. Mieszam mąkę z drożdżami i odrobiną soli, następnie dolewając wody zaczynam ugniatać cisto. Powinna wyjść taka zwarta masa, która nie będzie się kleiła do rąk, ale będzie zbita. Odstawiam na ok. 20 minut w ciepłe miejsce (do wyrośnięcia).  W tym czasie przygotowuję składniki do pizzy, oczywiście takie, jakie lubię oraz sos pomidorowy. :) W między czasie nagrzewam piekarnik. Po 20 minutach rozkładam ciasto w formie, smaruję sosem i obkładam składnikami. Jeżeli będą pieczarki, to surowe układam na cieście i pieczę przez ok. 10 minut, a potem uzupełniam resztą składników. Cała pizza powinna piec się około 25-30 minut (niestety trzeba sprawdzać metodą prób i błędów, myślę, że to zależy od piekarnika). Najlepiej piec w 180 stopniach, od góry i dołu.



Składniki na sos pomidorowy:
- przecier pomidorowy
- czosnek
- sól
- pieprz
- suszona bazylia

Sposób wykonania sosu:
Przecier pomidorowy podgrzewam w rondelu dodając troszkę wody (w zależności od tego, jaki gęsty chcemy) i doprawiając solą, pieprzem, bazylią oraz rozdrobnionym czosnkiem.


:) Smacznego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz